1 Project per Week: nummer 2 de Smultuin

door Serai Bressers

Vorige week was ik al van plan om de nieuwe eetjetuin.nl smultuin te plannen. Door de Carnaval, heb ik toen een drakencape voor ZL gemaakt, dus is de tuin een week doorgeschoven. Kwestie van priotiteiten 😉

Sinds dit jaar hebben we een moestuin, een biologische, in Park Schothorst, een pracht plek. Na 6 jaar wachten is het gelukt. Ik ben helemaal blij! In december werd ik al gebeld en hoewel het nog koud en guur was had ik toen al super veel zin in. twee weken geleden, nadat ik mijn immense zaden voorraad voor ons huishouden had uitgespit, naar mijn favoriete site gegaan, denieuwetuin.be van o.a. Peter Bauwens. Zadensite’s zijn net snoepwinkeltjes voor mij, en ik bestel ook altijd veel te veel. 😉

Ik ben z’n permacultuur chick. Ik ben altijd opzoek naar zaden/planten die het wat langer doen dan 1 jaar, of die zich zelf makkelijke her-zaaien. Het begin van NO till garding(niet spitten). Ons dieet bestaat voor het grootste gedeelte uit planten, die elk jaar opnieuw worden gezaaid. In de klassieke manier van moestuinieren, betekend dat dat je moet spitten, dus wat roeren in de bodem, en zo de wormenhuisjes op zijn kop zetten. Voor de meeste fruitsoorten is het geen probleem, aardbeien, frambozen, bramen en bessen blijven lekker op hun plekje staan, maar voor veel andere soorten zoals wortel, bonen of bijvoorbeeld pompoen moet je toch elk jaar aan de slag, en bij voorkeur wat puren in de bodem. Ik pur dus bij voorkeur niet in de grond, om zo de wormpjes en alle andere nuttige beestjes met rust te laten, dat heet No till gardening. En laten we eerlijk wezen, spitten is best een klus, en ik ben graag een luie tuinierster  of kunnen we beter zeggen een efficiente tuinierster 😉

 

Hoe tuinier jij?

 

 

Advertenties